Je medewerkers zijn je belangrijkste kapitaal, van belang dus om daar voldoende aandacht aan te besteden.. Zeker ook omdat medewerkers die tevreden zijn over hun werk, hun werkomgeving en de organisatie, beter presteren en minder verzuimen. Een win -win situatie dus!
Het is daarom belangrijk regelmatig na te gaan wat de status is in uw organisatie. Een van de opties is het preventief inventariseren en inzicht krijgen in de aanwezige gezondheidsrisico’s, zowel op het fysieke als mentale vlak bijvoorbeeld door het inzetten van een preventief medisch onderzoek.
Wat is een Preventief Medisch Onderzoek?
Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) evalueert het gevoerde arbo- en verzuimbeleid van de organisatie. Vanuit dit onderzoek wordt duidelijk of er risico’s zijn die de medewerkers lopen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden en of deze leiden tot eventuele gezondheidseffecten.
Daarnaast geeft de uitvoering van het Preventief Medisch Onderzoek een goed beeld van de individuele belastbaarheid van de medewerker en wordt het met dit onderzoek mogelijk de medewerker een persoonlijk advies te geven over de wijze waarop hij/zij kan werken aan de persoonlijke belastbaarheid. Uitgangspunten zijn onder andere de uitkomsten uit de Risico Inventarisatie & – Evaluatie en er wordt gekeken of de medewerkers op kantoor en/of ‘in de productie’ werken. Hierin zal met betrekking tot de inhoud van het PMO rekening worden gehouden omdat de risico’s verschillen. Het aanbieden van een PMO is wettelijk verplicht, deelname door de werknemer is op vrijwillige basis.
De voordelen van het PMO
- Uw werknemers krijgen inzicht in hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s
- De bewustwording van het belang van een goede mentale en fysieke gezondheid wordt verhoogd.
- U krijgt zicht op de oorzaken van (dreigend) verzuim, werk- en/of leefstijl gerelateerd
- U krijgt een rapportage met de algemene bevindingen en advies met mogelijke (algemene) verbeterpunten.
Waaruit bestaat een Preventief Medisch Onderzoek?
Het PMO kan op verschillende manieren worden ingezet naar gelang de behoefte van de organisatie en de uitkomsten van de RI&E. Naast de opsplitsing tussen kantoor- en productiepersoneel kan er een keus gemaakt worden voor het Basis PMO maar bestaat ook de mogelijkheid deze aan te vullen met verschillende onderdelen. Het Basis PMO omvat zaken als de algemene vragenlijst mbt de algehele gezondheid, visustest, biometrie en bloeddruk.
Aanvullende mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een urinetest, hart- en longfunctie (bv voor 40+medewerkers) en bloedonderzoek (glucose en cholesterolbepaling).
Wilt u een PMO laten uitvoeren binnen uw organisatie stuur dan een mail naar preventiefmedischonderzoek@verhage-vanderlaan.nl onder vermelding van ‘Aanvraag PMO’. Wij nemen dan contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.