Iedereen moet gezond en veilig kunnen werken. Daarom ben je als werkgever met personeel verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Daarin breng je arbeidsrisico’s in kaart en werk je met een plan van aanpak om deze risico’s op te lossen. Maar wat is een RI&E precies? Hoe stel je er een op? En hoe gebruik je een RI&E om risico’s op te lossen?
Want als je weet welke risico’s er zijn, kun je hiervoor passende maatregelen treffen. Op basis van de RI&E wordt een Plan van Aanpak (PvA) gemaakt. Hierin staat wie, wanneer welke maatregel neemt. Door het PvA uit te voeren kunnen bedrijven het werk veiliger en gezonder maken. De RI&E is overigens sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (muv ZZP’ers). Bedrijven met in totaal max. 40 uur arbeid per week kunnen gebruik maken van een branche RI&E of kunnen kiezen voor de Checklist Gezondheidsrisico’s, een verkorte versie van de RI&E.
Klik hier om te zien of u RI&E plichtig bent
Vanuit het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is er volop aandacht voor arbeidsomstandigheden en is in samenwerking met een aantal partners de flyer Stappenplan RI&E ontwikkeld. Hierin staat uitgelegd wat een RI&E is en geeft een stappenplan voor het opstellen van een RI&E. De flyer kunt u hier downloaden.
Een ander initiatief is ‘Route naar RI&E’.
Dit is een online applicatie die u op weg helpt naar een RI&E van uw bedrijf op de manier die u kiest. Het is een initiatief van het Steunpunt RI&E, opgezet door FNV, MKB Nederland, CNV, VCP, Uneto-VNI, VOB, TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie vindt u op de speciale website.
Waaruit bestaat de RI&E?
De uitvoering van de RI&E bestaat uit de volgende onderdelen:
- Inventarisatie: Welke risico’s spelen in er in het bedrijf/de organisatie?
Resultaat: een lijst met alle risico’s in het bedrijf. - Evaluatie: Hoe groot is het risico?
Resultaat: de risico’s staan in volgorde van belangrijkheid. - Plan van aanpak: Welke maatregelen?
Resultaat: een plan waarin staat wie, wanneer welke maatregel gaat treffen om de risico’s te verminderen. Dit is, zoals omschreven in de Arbeidsomstandighedenwet, een verplicht onderdeel van de RI&E. - Toetsen van de RI&E: Door een arbodienst of arbodeskundige.
Dit is niet verplicht voor bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruik maken van een erkend Branche RI&E instrument)
Resultaat: Een goedgekeurde RI&E, die voldoet aan de wettelijke eisen. - Implementatie uitvoeren en evalueren van het Plan van Aanpak
Resultaat: de maatregelen zijn ingevoerd.
Wie maakt de RI&E?
De preventiemedewerker houdt zich bezig met het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak. Daarnaast werkt de preventiemedewerker samen met, en adviseert aan de Ondernemingsraad (OR) of de Personeelsvertegenwoordiging (PVT). Een preventiemedewerker is dus eigenlijk iemand die zich in het bedrijf (ook) bezighoudt met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In kleine bedrijven (met 25 of minder werknemers) mag de werkgever zélf de preventiemedewerker zijn. De preventiemedewerker kan zich bij het opstellen van de RI&E eventueel laten bijstaan door een externe partij zoals een arbodeskundige of een arbodienst. Maar in ieder geval moet de RI&E door een gecertificeerde arbodienst of arbodeskundige te worden getoetst.
De preventiemedewerker kan uiteraard andere werknemers in het bedrijf om hulp en input vragen. Zij kunnen een goede bijdrage leveren aan het opstellen van de RI&E omdat ze weten wat de werkwijze is en wat er binnen het bedrijf speelt.
Ook de OR of de PVT van het bedrijf heeft als vertegenwoordiger van de werknemers instemmingsrecht op het gebied van arbeidsomstandigheden. Werknemers hebben recht om de RI&E en het PvA in te zien, dit heet het inzagerecht. Dit kan worden vormgegeven door het digitaal aanbieden van de RI&E aan de werknemers óf door de werknemers een kopie te geven van de RI&E. De werknemer heeft ook het recht om zélf een kopie te maken van de RI&E.
De RI&E en het Plan van Aanpak actueel houden
Een RI&E maken is niet iets wat je één keer doet. Bedrijven en dus de risico’s veranderen steeds: nieuwe machines, een nieuwe manier van werken, een nieuwe locatie. Bij grote aanpassingen in het bedrijf moeten gekeken worden of er nieuwe risico’s zijn. Dat betekent dat opnieuw de verschillende stappen van de RI&E worden uitgevoerd en het Plan van Aanpak moet worden aangepast. Ook als er geen grote veranderingen zijn is het belangrijk regelmatig het Plan van Aanpak te bekijken en de voortgang te beoordelen. Veilig en gezond werken is daarmee een continu proces.
Uiteraard kunnen wij u ondersteuning bieden bij de uitvoering van de RI&E, de toetsing ervan en de opzet van het Plan van Aanpak. Neem hiervoor contact met ons op via info@verhage-vanderlaan.nl of via telefoonnummer 0186-624764.
Bron: rie.nl/wetgeving, arboportaal.nl