De werknemer kan op grond van de arbowetgeving (2017) een afspraak maken met de (praktijkondersteuner) bedrijfsarts met vragen over het werk en (dreigende) gezondheidsklachten. We spreken dan over het preventief spreekuur, ook wel open spreekuur of arbeidsomstandigheden spreekuur genoemd. Als werkgever ben je verplicht de werknemers te wijzen op de mogelijkheid het open spreekuur aan te vragen.
Het kan ook voorkomen dat een werkgever/leidinggevende zich zorgen maakt over een medewerker en de wens heeft dat de betreffende medewerker bij de (praktijkondersteuner) bedrijfsarts langs gaat. Als een medewerker akkoord gaat, kan de werkgever een afspraak voor een spreekuur laten maken voor de medewerker. Het is daarmee dus wel aan de werknemer of deze hier wel of geen gebruik van wilt maken.
Voor de aanvraag kan contact worden opgenomen met de procesbegeleider verzuim of het secretariaat van Verhage & van der Laan CAG .
Uitvoering spreekuur
In veel gevallen zal de (praktijkondersteuner) bedrijfsarts het spreekuur uitvoeren echter is het denkbaar dat afhankelijk van de vraag een andere discipline wordt ingezet vanwege specifieke kennis. Bijvoorbeeld de arbeidshygiënist bij vragen aangaande gezondheid in relatie tot gevaarlijke stoffen of biologische agentia of de bedrijfsfysiotherapeut als het gaat om specifieke klachten over bewegingsapparaat. In overleg met de (praktijkondersteuner) bedrijfsarts kan de procesbegeleider verzuim van de betreffende klantorganisatie er voor kiezen een andere discipline in te schakelen.
De uitnodiging voor het spreekuur en de planning ligt bij het secretariaat van Verhage & van der Laan CAG. Alleen de medewerker krijgt een bevestiging van deze afspraak.
Terugkoppeling van het spreekuur
De medewerker die het arbeidsomstandighedenspreekuur bezoekt, ontvangt hiervan een terugkoppeling. Of de werknemer deze vervolgens wil delen met zijn werkgever of leidinggevende is aan hem of haar. Verhage & van der Laan CAG deelt de terugkoppeling niet met de werkgever of leidinggevende. Ook delen we de datum van het spreekuur niet en worden de facturen die ermee samenhangen zo opgesteld dat hieruit niets duidelijk wordt. Het kan wel zijn dat we de werknemer adviseren de info te delen, indien het spreekuur daar aanleiding toe geeft. De informatie uit het arbeidsomstandighedenspreekuur wordt vastgelegd in het medisch dossier in Dossiermanager waarmee het is afgeschermd voor iedereen behalve de bedrijfsarts.