Een goede verzuimbegeleiding is cruciaal voor een snelle, verantwoorde re-integratie en voor het minimaliseren van de duur van het verzuim. U bent wettelijk verplicht u bij de begeleiding van zieke werknemers te laten bijstaan door een bedrijfsarts. Deze is onderdeel van het contract arbodienstverlening waarbij u naast de inzet van de bedrijfsarts ook op andere aspecten wordt ondersteunt in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Uw eerste aanspreekpunt is hierbij de procesbegeleider verzuim die u op alle aspecten rondom verzuim kan ondersteunen zodat alle stappen tijdig worden doorlopen.
Welke verzuimbegeleiding past bij u?
Afhankelijk van de gewenste ondersteuning kiest u zelf uw begeleiding. Uiteraard gaan we daarover graag met u in gesprek. Welke ondersteuning kunt u intern bieden zowel wat betreft kennis en capaciteit. Heeft u liever zelf de regie in handen dan schakelt u ons tijdig in voor de opmaak van de probleemanalyse. Wilt u liever meer overleg over de dossiers, dan schakelen wij rond de 5e dag van verzuim met u om af te stemmen hoe de situatie is. Kans op langdurig verzuim dan kijken we samen met u als werkgever wat de benodigde stappen zijn om de medewerker zo goed mogelijk te begeleiden en te zorgen voor een zo snel mogelijk maar ook duurzaam herstel.
Taakdelegatie
Om de juiste expertise op het juiste moment in te zetten maken we gebruik van taakdelegatie. De bedrijfsarts heeft conform regelgeving de mogelijkheid om taken die door andere professionals kunnen worden uitgevoerd binnen de verzuimbegeleiding te delegeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn aan de praktijkondersteuner bedrijfsarts of verpleegkundig specialisten, hiermee krijgt de bedrijfsarts meer tijd voor de werkzaamheden die echt alleen hij kan doen.
Het overnemen van een aantal taken van de bedrijfsarts gebeurt niet zomaar. We houden ons aan wettelijke voorschriften en aan strenge kwaliteitsnormen, de bedrijfsarts staat in continue contact met de praktijkondersteuner bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan overigens altijd worden ingezet als de werknemer dit wenst.
De bedrijfsarts blijft eindverantwoordelijk en de gedelegeerde is – net als de bedrijfsarts – gebonden aan het medisch beroepsgeheim. De privacy van uw werknemer blijft dus gewaarborgd.
Snelle interventie
Is er sprake van psychische overbelasting of een conflict? Neem dan zsm contact op met uw procesbegeleider verzuim om samen naar een oplossing te zoeken. Tijdig handelen kan in dit geval onnodig leed en langdurig verzuim voorkomen.
Providerboog
We werken samen met een aantal geselecteerde partijen. Samen met deze partners borgen we de adequate begeleiding. Zowel preventief als curatief.
Volgens de Arbowet
Uiteraard voldoet u als werkgever met een contract arbodienstverlening aan de meest recente eisen die volgens de Arbowet worden gesteld aan het contract met de arbodienstverlener. Dat houdt in dat:
- De bedrijfsarts in staat wordt gesteld om de geldende afspraken binnen zijn beroepsgroep (professioneel statuut) uit te kunnen voeren. Daarnaast is hij in staat te werken vanuit volledige professionele onafhankelijkheid zoals beschreven in de gedragscode
- Medewerkers de mogelijkheid hebben om het ‘Open Spreekuur’ (ook wel preventief spreekuur of arbeidsomstandigheden spreekuur) van de bedrijfsarts te bezoeken. Dit betekent dat iedere medewerker zonder toestemming van de werkgever hiervan gebruik kan maken zonder dat de werkgever hierover wordt geïnformeerd.
- Ook heeft de bedrijfsarts vrije toegang tot de werkvloer waardoor hij in staat is meer preventief en organisatiebreed te adviseren.
- De werknemer heeft recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts. Het verzoek hiertoe kan alleen van de werknemer komen. De bedrijfsarts dient dit verzoek in principe altijd te honoreren. Hiervoor maken wij gebruik van bedrijfsartsen die zijn aangesloten bij de Landelijke Pool Bedrijfsartsen Second Opinion (LPBSO).
- De bedrijfsarts wordt in staat gesteld, indien hij hiertoe aanleiding ziet, te overleggen met de preventiemedewerker en de personeelsvertegenwoordiging (OR).
- In geval van beroepsziekten worden deze gemeld bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten volgens de daarvoor ontwikkelde stappenplannen van het NCvB en de NVAB