Drank-, drugs- en andere verslavingen op de werkvloer
In Nederland zijn momenteel circa 2 miljoen mensen verslaafd. In driekwart van de gevallen gaat het om een verslaving aan legale middelen zoals alcohol en tabak. Slechts een klein deel is verslaafd aan illegale middelen. Toch ervaren werkgevers ook van ‘legale’ verslavingen vaak nadelen.
Het is vaak even schrikken als een werknemer onder de invloed van verdovende middelen op het werk verschijnt. Veel werkgevers kiezen er voor om de werknemer op zo’n moment op staande voet te ontslaan. Maar zo’n ontslag houdt lang niet altijd stand.
Incident of verslaving?
Laat er geen misverstand over bestaan: een werkgever hoeft niet te accepteren dat een werknemer onder invloed verschijnt en vervolgens werkt. Maar vaak is er een verschil tussen een incident en een echte verslaving. Een verslaving is namelijk een ziekte en dus een reden voor een ziekmelding, geen ontslag. Arbeidsongeschikte werknemers zijn beschermd tegen ontslag. Een verslaafde werknemer moet tijd krijgen voor behandeling en re-integratie. Dat betekent dat bij het eerste incident een ontslag op staande voet meer kans heeft dan bij een verslaafde werknemer. Een flinke waarschuwing kan soms overigens ook voldoende zijn.
Ontslag blijft mogelijk
Toch kunnen verslaafde werknemers wel worden ontslagen. In het verleden hebben rechters zulke ontslagaanvragen toegewezen als:
• er een duidelijk drugs en alcoholbeleid was;
• er (officieel) gewaarschuwd is en alle andere mogelijkheden zijn uitgeput;
• de persoonlijke omstandigheden van de werknemer onvoldoende opwegen tegen de belangen van de werkgever;
• de werkgever de benodigde steun en ruimte voor herstel heeft gegeven en er geen verbetering optrad.
Bron: Salarisnet