Hoe verder na COVID-19?
Nu de eerste versoepelingen toch echt zijn aangekondigd rijst de vraag hoe verder. Ondanks de beschikbaarheid van snel- en zelftesten en het vaccineren dat op gang komt lijkt het er ook op dat het aantal besmettingen nog niet terugloopt en cijfers laten zien dat juist op de werkvloer meer besmettingen lijken plaats te vinden. Deze stijging lijkt in verband te staan met het feit dat meer werknemers naar kantoor gaan en bv de scholen weer open zijn. Daarom blijft het belangrijk om, wanneer het kan, zoveel mogelijk thuis te blijven werken.
Langetermijneffecten
Want nu, een goed jaar na het begin van de pandemie, krijgen we te maken met de eerste langetermijneffecten van COVID-19.
Zo weten we inmiddels dat bij sommige corona patiënten de klachten maandenlang aanhouden. Vaak horen we klachten als extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn.
Uit onderzoek blijkt dat 10 – 35% van de corona patiënten na drie tot acht weken niet beter is. Met meer dan een miljoen besmettingen in Nederland gaat het om een grote groep mensen met langdurige klachten. Dit blijkt oa uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door C-support. Een organisatie die voorheen veel ervaring heeft opgedaan met patiënten met Q koorts.
Uit dit onderzoek onder 1392 medewerkers blijkt dat het vooral twintigers en dertigers treft. Vooral als de klachten langer aanhouden lijkt het voor werkgevers lastig om begrip om te brengen voor de klachten. Ook omdat de klachten die aan de buitenkant niet te zien zijn
Het advies voor de aanpak zit vaak in de combinatie van fysieke en mentale begeleiding. Gezien de lange wachttijden in het reguliere zorgcircuit kan het helpen als het multidisciplinaire traject vanuit de werkgever gefaciliteerd wordt.
Mensen raken geïsoleerd
Daarnaast blijkt uit de Nationale Enquête arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS dat mensen, als ze wel kunnen blijven werken, geïsoleerd raken. Ruim een op de vijf werkende mensen komt sinds de coronacrisis vrijwel nooit iemand tegen tijdens werktijd. Het onderzoek werd in 2020 uitgevoerd onder ruim 58.000 werknemers. En hoewel veel mensen vanuit huis een stuk efficiënter werken, zijn het juist de informele , sociale contacten die zijn belangrijk om het gevoel van verbondenheid te creëren en te behouden.
Dus of het nu gaat om medewerkers die corona hebben (gehad) of de medewerkers die nog aan het werk zijn maar extra druk ervaren, het vraagt vooral van bedrijven en leidinggevenden dat er extra aandacht is voor dit onderwerp. Want ook hier geldt hoe sneller een interventie kan worden ingezet hoe groter het effect.
Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Stuur een mail naar info@verhage-vanderlaan.nl, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Lees hier meer over het onderzoek van C-support