Hulp bij goede voornemens
Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar niet alleen privé maar ook op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en zin om te werken. Vitale werknemers zijn dan ook productiever en minder vaak ziek. Voor u als werkgever zijn werknemers met een gezonde leefstijl dus waardevol en kostenbesparend. Het is daarom rendabel om goede voornemens die aan het begin van het jaar bij veel medewerkers leven, zoals stoppen met roken, gezonder eten of meer bewegen, te stimuleren.
Er zijn een aantal manieren waarop u als werkgever uw medewerkers kunt steunen bij het volhouden van goede voornemens:
- Positief gedrag belonen
Het werkt om gedragsverandering te belonen. Uit onderzoek* blijkt dat het niet-roken bijvoorbeeld makkelijker vol te houden is, als werknemers hiervoor van het werk – naast een stoppen-met-roken-training – een beloning krijgen. Een investering op korte termijn die zich op de lange termijn zeker terugbetaald. - Geef het goede voorbeeld
Als werkgever kun je met laagdrempelige aanpassingen en signalen het goede voorbeeld geven. Denk aan alcoholvrij wijn en bier bij de borrel, gezond(er) aanbod in de kantine, stimuleer bewegen door gebruik van de lift te onmoedigen en moedig lunchwandelen aan (ook bij thuiswerken!). - Biedt hulp
Gedragsverandering of een nieuwe leefstijl vraagt veel doorzettingsvermogen en er is meer voor nodig dan alleen een goed voornemen. Daarom is het ook zo lastig vol te houden. Hulp met praktische tips kan het verschil maken. Dit kan op individueel of groepsniveau en geeft de deelnemers inzicht in het eigen gedrag en concrete oplossingen om het (blijvend) anders te doen.
Ook het inzetten van Preventief Medisch Onderzoek kan voor de medewerker een trigger zijn om bewuster te gaan leven. Daarnaast geeft het u als werkgever inzicht in relevante zaken waar u aandacht aan kunt besteden binnen uw organistatie.
Weten wij voor u kunnen betekenen? Stuur een mail naar info@verhage-vanderlaan.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
*Bron: Maastricht University