Training: De rol van de leidinggevende bij verzuim
Leidinggevenden hebben een cruciale rol bij de verzuimbegeleiding van medewerkers. Niemand kent de medewerker zo goed en kan van dichtbij signalen opvangen. Maar hoe ga je hier als leidinggevende mee om, hoe herken je signalen en hoe begeleid je de medewerker gedurende deze periode?
Voor veel managers blijkt dat een ingewikkeld aspect. Hiervoor hebben we de training ‘De rol van de leidinggevende bij verzuim’ ontwikkeld. Deze bestaat uit 2 dagdelen en gaat in op de volgende onderwerpen:
Het verzuimproces
Hoe verloopt een verzuimmelding precies van ziekmelding tot hervatting? Wie doet wat in dit proces en hoe zijn de rollen op elkaar afgestemd? Wat is exact de rol van de leidinggevende en heeft de medewerker zelf ook verantwoordelijkheid in de terugkeer naar het werk?
Aan de hand van het integraal verzuimmanagementmodel gaan we al deze vragen beantwoorden. We laten zien wat de rol van de verschillende partijen is bij een verzuimmelding maar ook daarvoor. Hoe kan verzuim worden voorkomen. Op welke wijze kan de verzuimdrempel hoog worden gehouden en de hervattingsdrempel laag?
Verzuimgesprekken voeren
Een verzuimgesprek voeren, is vaak lastig voor een leidinggevende. Mag je immers wel alles vragen? Is het niet privé of vertrouwelijk? Daarbij komt dat het ook nog eens belangrijk is hoe je een arbeidsongeschikte medewerker benadert tijdens verzuim. Wat kan je het beste vragen als een medewerker zich ziek meldt? Hoe voer ik het gesprek met een medewerker die frequent verzuimt?
In deze training leert de leidinggevende dat het voeren van verzuimgesprekken behoort tot zijn/haar managementvaardigheden. De leidinggevende leert hoe verzuim bespreekbaar kan worden gemaakt en hoe het gesprek een bijdrage kan leveren aan een effectieve re-integratie.
Door oefeningen met professionele acteurs worden beïnvloedingsstijlen doorgenomen die passen bij de aard van het verzuim.
De wetgeving en verzuim
Als leidinggevende hoef je niet de hele sociale wetgeving te kennen. Het is goed om de hoofdlijnen te kennen en te weten wat er vanuit de regelgeving van een leidinggevende en zijn/haar organisatie wordt verwacht. Hoe werkt de Wet Verbetering Poortwachter en wat is daarin de rol van de leidinggevende? Met welke andere relevante wetgeving dient rekening te worden gehouden en hoe vertaal je vervolgens de wetgeving naar de praktijk?
In deze training leert de leidinggevende de voor hem/haar meest relevante wetgeving op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid te vertalen en interpreteren naar de praktijk. Hij kent zijn netwerk als er vragen zijn rondom wetgeving en verzuim.
Nog vragen over deze training of deze afspraak op locatie? Stuur een mail naar info@verhage-vanderlaan.nl ovv training.