Wat is passend werk?
Het komt vaak voor dat een zieke werknemer onder aangepaste omstandigheden toch een deel van zijn werk kan doen, of andere werkzaamheden elders in het bedrijf kan verrichten. Een werkgever mag in dat geval van de werknemer vragen passend werk te doen. Maar wat is passend werk? En wat gebeurt er als de werknemer weigert?
Terugkeren in het arbeidsproces
Het doel van de passende arbeid is om de werknemer zo snel mogelijk in het arbeidsproces te laten terugkeren. Maar dat moet wel op een verantwoorde en zorgvuldige wijze plaatsvinden. Het is daarom de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige die beoordelen of de werkzaamheden passend zijn voor de werknemer. Wanneer de werkgever of de werknemer het niet eens zijn met de conclusie van de bedrijfsarts, kan het UWV uitkomst bieden met het deskundigenoordeel.
Wanneer de werknemer (een deel van) zijn eigen werk kan doen, bijvoorbeeld halve dagen of op aangepaste tijden, dan zal snel worden aangenomen dat er sprake is van passend werk. Lastiger wordt het wanneer het gaat om totaal andere werkzaamheden. Bij de beoordeling of deze passend zijn, zal de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige kijken naar het niveau van het werk, de bijbehorende arbeidsvoorwaarden en de beloning.
Deugdelijke grond voor weigering
Het komt voor dat een werknemer vindt dat de aangeboden werkzaamheden helemaal niet passend zijn voor de situatie. Een werknemer die weigert om passend werk te verrichten, moet daarvoor een deugdelijke grond hebben. Is die deugdelijke grond er niet en gaat men toch niet aan de slag, dan verliest men zijn recht op loondoorbetaling. Wat als deugdelijke grond kan worden beschouwd, hangt af van de omstandigheden. Te denken valt aan het niet naleven van de cao of veiligheidsvoorschriften door de werkgever, of een verstoorde arbeidsverhouding. Ook kunnen persoonlijke omstandigheden meespelen, zoals leeftijd, gezinssituatie en geloofsovertuiging.
Hoe groter het verschil tussen het oorspronkelijke werk en het aangeboden werk, hoe groter de kans dat het werk niet als passend wordt beschouwd. Komt de werknemer op zijn weigering terug en hervat hij alsnog in passend werk of in zijn eigen werk, dan heeft hij vanaf dat moment weer recht op loon.
Rol van de werkgever
Wanneer een werknemer zonder deugdelijke grond weigert om passende werkzaamheden uit te voeren, moet je als werkgever maatregelen nemen.
Zo zal je met elkaar in gesprek moeten gaan, moeten vragen om een deskundigenoordeel en de werknemer moeten informeren over de eventuele gevolgen, bv het inhouden van loon en mogelijk ontslag.
Als werkgever heb je ook bepaalde verplichtingen. Zo ben je volgens de wet als werkgever verplicht om tijdig maatregelen te treffen die redelijkerwijs nodig zijn om de werknemer in staat te stellen de eigen werkzaamheden uit te voeren of om andere passende arbeid te verrichten.
Vragen over passende arbeid? Vraag een gesprek aan met onze arbeidsdeskundige. Stuur een mail naar info@verhage-vanderlaan.nl of telefonisch via 0186-624764.