Wij helpen bij het opmaken van beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting
Van u als werkgever wordt verwacht dat u uw werknemers beschermd tegen de gevaren en risico’s die ze lopen tijdens de dagelijkse uitvoering van hun werkzaamheden. Het zijn niet alleen gevaren en risico’s die voortkomen uit bijvoorbeeld de bediening van machines of het werken met gevaarlijke stoffen (veiligheid), het langdurig moeten zitten of staan, tillen, duwen of trekken (gezondheid).
Het gaat ook om risico’s met betrekking tot de omgang met collega’s en derden en daarmee eventueel samenhangende ongewenste omgangsvormen zoals pesten, agressie & geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Er kan ook sprake zijn van werkdruk, werkstress door bijvoorbeeld te hoge of lage taakeisen en/of het ontbreken van energiebronnen.
De werkgever is verplicht op deze factoren, die we scharen onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’, te voorkomen of te beheersen. Onder andere dient het opgenomen te zijn in de Risico Inventarisatie & – Evaluatie/Plan van Aanpak en indien geadviseerd in het periodiek gezondheidskundig onderzoek/ preventief medisch onderzoek (PMO).
Ook moeten werknemers die arbeid verrichten waarbij gevaar bestaat voor blootstelling aan psychosociale arbeidsbelasting worden voorgelicht over de risico’s alsmede de maatregelen die de organisatie heeft getroffen om de risico’s te voorkomen en te beheersen.
Werkdruk/ werkstress kan echter leiden tot gezondheidseffecten waar u niet op zit te wachten. Verzuim kan door overbelasting langdurig zijn en daarmee ook kostbaar. U mist immers langdurig iemand in het productieproces. We kunnen u niet alleen helpen met het formeren van een beleid hoe u dit soort verzuim kunt voorkomen maar ook bij het onderzoeken naar de taakeisen en de energiebronnen. We kunnen uw medewerker een onderzoek voorleggen en voorspellen hoeveel risico de werknemer loopt op langdurig verzuim door stress/werkdruk. Zo kunnen we dan tijdig ingrijpen en bijsturen waar nodig.
Laat u informeren over hoe we dit voor u kunnen doen. Beleid maken en onderzoek doen op organisatie/afdelings-, en zelfs individueel niveau.
D intentie is uw medewerkers binnenboord te houden door vroegtijdig ingrijpen. Hiermee worden de kosten voor verzuim en arbeidsongeschiktheid beheerst dan wel voorkomen.
Interesse? Stuur een mail naar info@verhage-vanderlaan.nl of telefonisch via 0186-624764.
Meer informatie lees u ook op het Arboportaal