Meer geluk op de werkvloer
20 maart is het de Internationale dag van het Geluk. Nederland is gestegen naar de vijfde plek op de wereldranglijst* van gelukkige landen, maar geldt dat ook op het werk?
Er lijkt op de werkvloer nog wel eea te doen te zijn. De cijfers wat betreft uitval door psychisch verzuim waren, volgens de Arbobalans 2018, nog nooit zo hoog. In 2017 ervaarde 16 procent van de werkenden burn-out klachten waarmee dit percentage bijna 5% gestegen is de afgelopen 10 jaar.
Enerzijds hangt dit samen met het toegenomen gevoel van lage autonomie (van 38,3% naar 45,1%) gecombineerd met steeds hogere taakeisen die gesteld worden (van 34,5% naar 39,5%). Tel daar de krapte op de arbeidsmarkt bij op en geluk op de werkvloer is dan zeker niet vanzelfsprekend.
De gevolgen zijn divers. Soms directe uitval door psychosociale arbeidsbelasting maar soms ook indirect. Het blijkt dat 1 op de 5 arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door psychische overbelasting. Al met al blijkt dat voor u als werkgever 14% van het werkgerelateerd verzuim wordt veroorzaakt door PSA maar samen met de klachten aan het bewegingsapparaat zorgt dit wel voor meer dan 50% van het verzuimvolume.
Hoe zorgen voor meer geluk op de werkvloer?
De basis ligt bij mensen weer centraal stellen en in mogen zetten op het geluk van medewerkers. Een trend die je hier bij aansluit is het aanstellen van een Chief HappinessOfficer. Deze heeft als doel dat andere medewerkers geluk vinden op de werkvloer en daarmee ook productiever zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van evenementen, trainingen en activiteiten die ervoor zorgen dat werknemers meer geluk ervaren bij het uitoefenen van hun werk.
Een andere theorie gaat uit van mastery, membership en meaning wat neerkomt op
1. een uitdagende baan
2. de werknemer het gevoel geven er echt bij te horen
3. werknemers willen voelen dat zij een zinvolle bijdrage leveren.
Geld blijkt geen drijfveer te zijn om naar je werk te gaan en helpt op de lange termijn ook niet om aan einde van de dag voldaan naar huis te gaan. Kortom, uw medewerker het gevoel geven dat hij /zij ertoe doet en oprecht geïnteresseerd zijn lijken belangrijke factoren voor positiviteit en werkgeluk.
Wat zijn de effecten van gelukkige medewerkers?
Zijn gelukkige medewerkers dan ook productiever? Uit onderzoek** blijkt van wel. Gemiddeld ging de productiviteit met 12 procent omhoog wanneer werknemers een geluksboost (in de test een leuk filmpje dan wel iets lekkers te eten of te drinken) hadden ontvangen. Dit kon zelfs oplopen tot zo’n 20 procent. De reden waarom gelukkige werknemers productiever zouden zijn, is volgens het onderzoek omdat ze hun tijd effectiever en meer gefocust benutten.
Werk je vanuit een positieve insteek dan zorgt dat werknemers gelukkiger en positiever gestemd zijn en uiteindelijk meer productief. Zo zijn ze bijvoorbeeld beter in staat om creatief te denken. Ook zorgt het voor een hogere betrokkenheid en heeft het een positief effect op de loyaliteit. Uiteindelijk heeft een positieve benadering daarmee ook effect op de resultaten.
Kortom, meer productiviteit, meer opbrengst, minder verloop en minder verzuim.
Wilt u weten wat u kunt doen om het werkgeluk van uw medewerkers te vergroten? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
* http://worldhappiness.report/ed/2019/#read
** Universiteit van Warwick’s Centre for Competitive Advantage in the Global Economy ism Social Market Foundation