Onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting
In deze periode waarin de Covid pandemie een grote weerslag heeft op onze samenleving zorgt dit voor grote druk op werkgevers en werknemers.
Bij werkgevers vanwege het feit dat het bijvoorbeeld impact heeft, of kan hebben, op de continuïteit van de organisatie en werknemers omdat er sprake kan zijn van disbalans tussen werk en wat er privé allemaal georganiseerd moet worden.
Of juist omdat de druk in het werk enorm is toegenomen, denk daarbij aan de zorg.
We zijn met grote aantallen thuis gaan werken waardoor er veel op afstand gebeurt en het contact met collega’s verloren is gegaan.
We kunnen de activiteiten waarmee we juist energie op doen niet meer uitvoeren, bijvoorbeeld het sporten in groepsverband of gezellig uit eten of het hebben van de vrijdagmiddagborrel.
De werkeisen blijven hetzelfde of nemen zelfs toe terwijl onze energiebronnen en persoonlijke hulpbronnen afnemen of naar de achtergrond verdwijnen. Daardoor ontstaat er een uitputtingsproces wat zichtbaar wordt in toenemende gezondheidsklachten.
Het is zaak, juist in deze periode, aandacht te schenken aan de druk die werknemers ervaren, op zoek te gaan waar de energiebronnen liggen en hoe aanspraak gemaakt kan worden op de persoonlijke hulpbronnen. Want ondanks dat ze mogelijk wat verder zijn weggestopt ze zijn er nog wel.
Het beleid van de organisatie met betrekking tot de psychosociale arbeidsbelasting is misschien wel belangrijker dan ooit. Maar hoe kan je aandacht besteden aan bijvoorbeeld de werkdruk? Het is dan zaak om te achterhalen waar de(stress) factoren liggen die de beleving van werkdruk veroorzaken. Is er simpelweg te weinig tijd voor een opdracht, is het teveel werk?
Sluit het werk niet aan op het opleidingsniveau? Zijn er regelmatig technische mankementen waardoor het werk regelmatig stil ligt? Zijn er conflicten, kan een werknemer moeilijk ‘nee’ zeggen of zijn er problemen thuis die veel aandacht vragen?
Maar belangrijker nog, op welke wijze kan een werknemer als hij/zij werkdruk ervaart, zijn/haar energiebronnen en persoonlijke hulpbronnen (psychologisch kapitaal) aanspreken zodat er balans blijft bestaan en de noodzaak om af te haken afwezig blijft.
Verhage & van der Laan BV kan binnen uw organisatie onderzoek doen naar de oorzaken en redenen van werkdruk(beleving), naar waar de energiebronnen liggen van medewerkers en of ze een beroep (kunnen) doen op de beschikbare persoonlijke hulpbronnen (optimisme, vertrouwen in eigen kunnen, weerbaarheid, flexibiliteit).
Dit kunnen we doen aan de hand van kwantitatief- (gevalideerde vragenlijsten) en kwalitatief onderzoek (interviews en gesprekken). Zo kunnen we ook onderzoeken of er een verhoogd risico is op langdurig verzuim.
Basis hiervoor vormt het JD-R (Job Demands Resources) model . Dit model gaat er vanuit dat werkkenmerken (energiebronnen en stressoren) via het welbevinden van werknemers (bevlogenheid en burnout) gerelateerd zijn aan uitkomstmaten zoals inzetbaarheid, productiviteit en organisatiebetrokkenheid. De implicatie van het model is dat het welbevinden van werknemers vooral wordt bevorderd door het vergroten van de energiebronnen. Bovendien illustreert het model de centrale rol van het psychologisch kapitaal en van bevlogen leiderschap.
Wilt u informatie over onze diensten in relatie tot psychosociale arbeidsbelasting neem dan contact met ons op via info@verhage-vanderlaan of telefonisch op 0186-624764. De Arbeids & Organisatiedeskundige staat u dan graag te woord.