Burn-outklachten door stapeling oorzaken
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) al jaren één van de belangrijkste arbeidsrisico’s is dat jaar na jaar toeneemt. Langdurige werkstress kan leiden tot burn-out(klachten) en (langdurig) verzuim. De gevolgen hiervan treffen de werknemer zelf, de organisatie en ook de maatschappij. Het aantal werknemers met burn-outklachten (1,3 miljoen) is hoog en verzuim door werkstress en werkdruk kost werkgevers per jaar €3,1 miljard.
In opdracht van het Ministerie van SZW heeft TNO een vervolgonderzoek gedaan naar de achtergronden van de stijging van burn-outklachten. Het ontwikkelen van burn-outklachten wordt vooral veroorzaakt door een opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren. Deze hangen samen met werk, de persoon zelf en de maatschappij.
Werknemers noemen volgens het rapport werk het vaakst als belangrijke oorzaak. Meer specifiek gaat het dan om werkdruk, de emotionele belasting die het werk met zich meebrengt en geringe steun van de leidinggevende. Als tweede belangrijke oorzaak noemen werknemers persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme of een laag zelfbeeld. De maatschappelijke oorzaken zitten bv in de baanonzekerheid door de economische situatie.
Infographic
Om de resultaten van het TNO onderzoek op een overzichtelijke manier weer te geven is er een infographic gemaakt, deze is hier te downloaden TNO+Burnout+infographic
Bron: Arboportaal