Taakdelegatie
Of het nu gaat om een specialist of een bedrijfsarts, het is algemeen bekend dat capaciteit een probleem is binnen de gezondheidszorg. Taakdelegatie biedt kansen voor de bedrijfsarts om bepaalde taken uit te besteden en hiermee de kwaliteit van de bedrijfsgezondheidszorg te verbeteren. Dit kan door bijvoorbeeld:
– Snellere inzet van professionals. Timing van acties en interventies zijn tenslotte essentieel voor een effectieve verzuimbegeleiding;
– de bedrijfsarts kan zo meer tijd besteden aan ingewikkelde verzuimgevallen
– dankzij taakdelegatie heeft de bedrijfsarts meer tijd om advies te geven over preventie.
Het advies van de bedrijfsarts is essentieel voor het zo snel mogelijk, verantwoord weer naar het werk begeleiden van zieke medewerkers. Een aantal uitvoerende taken kan echter zonder kwaliteitsverlies door andere gespecialiseerde professionals worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de (geregistreerde) casemanager, praktijkondersteuner bedrijfsarts, arbeidsdeskundige of de arbo verpleegkundige. Door bepaalde taken zorgvuldig en verantwoord te delegeren aan andere professionals binnen de arbodienstverlening krijgt de bedrijfsarts meer tijd voor de werkzaamheden die echt alleen hij kan doen. Taakdelegatie kan zo de bedrijfsgezondheidszorg doeltreffender maken.
Er zijn taken die een gedelegeerde niet mag uitvoeren. Zo mag hij bijvoorbeeld nooit een medische diagnose stellen of medisch advies geven. Een gedelegeerde neemt dus nooit de rol van de bedrijfsarts over.
Hoe gaat het in zijn werk?
Taakdelegatie gebeurt onder strikte voorwaarden en de bedrijfsarts houdt de eindverantwoordelijkheid. De professional die de werkzaamheden overneemt (de gedelegeerde) is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Taken gaan niet permanent over van de bedrijfsarts naar andere professionals . Per cliënt kan de bedrijfsarts bepalen welke taken bij eventueel door iemand anders laat doen. Ook worden professionals beoordeeld op hun individuele kwaliteiten zoals werkervaring, opleiding, bevoegdheden en communicatieve vaardigheden. Het is dus maatwerk.
Overigens komt taakdelegatie al regelmatig voor. Zoals het delegeren van eenvoudige verzuimbegeleiding of informatieverwerking. Om duidelijkheid te geven over wat wel en niet kan heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Werkwijzer Taakdelegatie uitgegeven.
Hierin is precies terug te vinden wat de voordelen zijn en wat het voor u als werkgever betekent.
Heeft u vragen over taakdelegatie of bent u benieuwd wat dit voor uw organisatie kan betekenen neem dan contact met ons op via 0186-624764 of via info@verhage-vanderlaan.nl
Meer informatie over Taakdelegatie, zowel voor werkgever als werknemer, is ook terug te vinden op de website van Oval, de brancheorganisatie van arbodiensten.