Taakdelegatie
Of het nu gaat om een specialist of een bedrijfsarts, het is algemeen bekend dat capaciteit een probleem is binnen de gezondheidszorg.
Om de juiste expertise op het juiste moment in te zetten maken we gebruik van taakdelegatie. De bedrijfsarts heeft conform regelgeving de mogelijkheid om taken die door andere professionals kunnen worden uitgevoerd binnen de verzuimbegeleiding te delegeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn aan de praktijkondersteuner bedrijfsarts of verpleegkundig specialisten, hiermee krijgt de bedrijfsarts meer tijd voor de werkzaamheden die echt alleen hij kan doen zoals het tijdig opmaken van een fml/inzetbaarheidsprofiel of een actueel oordeel.
Het overnemen van een aantal taken van de bedrijfsarts gebeurt niet zomaar. We houden ons hierbij aan wettelijke voorschriften en aan strenge kwaliteitsnormen, de bedrijfsarts staat in continue contact met de praktijkondersteuner bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan overigens altijd worden ingezet als de werknemer dit wenst.
De bedrijfsarts blijft dan ook eindverantwoordelijk en de gedelegeerde is – net als de bedrijfsarts – gebonden aan het medisch beroepsgeheim. De privacy van uw werknemer blijft dus gewaarborgd.
Wanneer u meer informatie wilt over taakdelegatie kunt u dit terugvinden op de website van de brancheorganisatie arbodienstverlening, de Oval, zowel voor u als werkgever als richting werknemer.
Hoe gaat het in zijn werk?
Taakdelegatie gebeurt onder strikte voorwaarden en de bedrijfsarts houdt de eindverantwoordelijkheid. De professional die de werkzaamheden overneemt (de gedelegeerde) is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Taken gaan niet permanent over van de bedrijfsarts naar andere professionals, er blijft altijd overleg over de dossiers. Ook worden professionals beoordeeld op hun individuele kwaliteiten zoals werkervaring, opleiding, bevoegdheden en communicatieve vaardigheden. Het is dus maatwerk.
Wij zetten de praktijkondersteuner bedrijfsarts in voor het eerste spreekuur. Hierin wordt de situatie van de werknemer uitgebreid in kaart gebracht en afhankelijk van de situatie de vervolgafspraak bij de bedrijfsarts ingepland of de praktijkondersteuner bedrijfsarts. Mocht het verzuim langer duren dan zal de arts in de terugkoppeling aangeven bij wie de vervolgafspraak plaats moet vinden. Door wekelijks overleg blijft de arts altijd op de hoogte van het dossier.
Om duidelijkheid te geven aan de client dient de gedelegeerde ook altijd tijdens het gesprek duidelijk te maken wat zijn/haar rol is, welke bevoegdheden de gedelegeerde heeft en welke stappen in het vervolgtraject genomen moeten worden.
Over wat wel en niet kan op het gebied van taakdelegatie heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Werkwijzer Taakdelegatie uitgegeven. Hierin is precies terug te vinden wat de voordelen zijn en wat het voor u als werkgever betekent.
Heeft u vragen over taakdelegatie neem dan contact met ons op via 0186-624764 of via info@verhage-vanderlaan.nl