Wat te doen bij verzuim tijdens vakantie? Ook in coronatijd
Lekker onbezorgd op reis is er dit jaar niet echt bij. Voor een aantal landen is het reisadvies nu geel, geen belemmering dus om als vakantiebestemming heen te gaan. Maar wat als tijdens het verblijf de situatie veranderd en oranje of zelfs rood wordt?
Als je al terug kunt omdat je bijvoorbeeld met eigen vervoer bent, moet je alsnog bij thuiskomst 2 weken in quarantaine. Als de verlofperiode van de medewerker dan eigenlijk al voorbij is betekent dit toch thuisblijven. Wanneer thuiswerken een mogelijkheid is, is dit niet zo’n probleem. Kan dit echter niet, zorg dan dat je vooraf goede afspraken maakt. De medewerker is niet ziek (tenzij klachten waardoor hij normaal gesproken ook niet zou werken) en moet dan ook niet ziek gemeld worden. Zorg dus dat voor iedereen duidelijk is welke regels er gelden, zoals extra verlof opnemen of indien dit niet mogelijk is, onbetaald verlof mogelijk maken. De maatregelen zijn misschien niet leuk, maar duidelijkheid boven alles. Achteraf in een discussie komen is nog vervelender.
Een andere optie is dat de werknemer verlof heeft aangevraagd maar dit gezien de situatie wil intrekken of uitstellen. In principe geldt; wat is afgesproken staat vast. Ga hierover in gesprek en zorg dat ook hierover het standpunt als werkgever hierin vooraf duidelijk is.
Verder gelden uiteraard de normale regels:
√ Normale ziekmelding
Wanneer een medewerker ziek wordt tijdens vakantie (ook in het buitenland) gelden dezelfde regels als bij verzuim in Nederland. De medewerker dient zich volgens de normale regels ziek te melden bij zijn leidinggevende.
√ Bereikbaarheid werknemer
Een zieke werknemer moet bereikbaar zijn voor de werkgever en de arbodienst. Vraag daarom een adres of telefoonnummer waarop je hem kunt bereiken. In het verzuimprotocol kun je extra afspraken over de bereikbaarheid van de werknemer vastleggen.
√ Medische verklaring
Het is belangrijk dat de werknemer op zijn vakantieadres alle informatie verzamelt. Dat kan hij doen door zo spoedig mogelijk een lokale (huis)arts in te schakelen voor een medische verklaring. Vaak staat in het verzuimprotocol welke gegevens die verklaring moet bevatten. De werknemer dient deze medische gegevens na terugkomst aan de arbodienst te overhandigen.
√ Terug naar Nederland
Bij verblijf in het buitenland dient de werknemer zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland zodra de fysieke toestand dit toelaat. Indien dit op medische gronden niet mogelijk is dient de werknemer aan te kunnen tonen dat hij niet kan reizen.
√ Spreekuur bedrijfsarts
Wanneer de werknemer thuis is dient hij zo snel mogelijk contact op te nemen met de werkgever en de arbodienst. Indien nodig kan hij worden opgeroepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts.
Wat met de vakantiedagen bij ziekte?
Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, behoudt hij de vakantiedagen waarop hij ziek was. Deze dagen worden namelijk gezien als ziektedagen. Je werknemer heeft dus het recht om de vakantiedagen waarop hij ziek was, later opnieuw op te nemen. Men moet zich dan wel houden aan het verzuimprotocol en zich dus op tijd ziekmelden.
Op vakantie tijdens ziekte?
Ook werknemers die al ziek zijn kunnen aangeven op vakantie te willen. Met een gebroken arm is wellicht productiewerk niet mogelijk maar kun je wel op (geplande) strandvakantie. De bedrijfsarts kan in dit soort situaties uitsluitsel geven en beoordelen of de vakantie het herstelproces vertraagt. Wanneer dit niet het geval is kan de vakantieaanvraag door de werkgever goedgekeurd worden.
Leg ziekte tijdens vakantie dus in ieder geval goed vast in het verzuimprotocol. Meer hier het verzuimprotocol leest u hier.
Meer informatie vanuit de overheid, oa een overzicht van de reisadviezen, vindt u op de website van de overheid.