Zitten uw medewerkers er goed bij?
Een statische werkhouding of juist veel repeterend werk kan klachten opleveren bij werknemers die bekend staan onder de naam RSI. Dit is een verzamelnaam voor allerlei klachten zoals pijn, tintelingen of onaangenaam verdoofd gevoel in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers, tegenwoordig ook wel bekend als KANS (Klachten aan de Arm, Nek en Schouder). Sinds 1999 wordt er jaarlijks op 28 februari aandacht gevraagd voor RSI (Repetitive Strain Injury) tijdens de Internationale Dag tegen RSI. Goed om daar weer eens bij stil te staan.
Het voorkomen van RSI klachten kan door aandacht te besteden aan de risico’s die medewerkers lopen bijvoorbeeld via de inrichting van hun werkplek, de werkhouding die zij aannemen, de werkwijze die ze hanteren tijdens de bediening van de muis en/of het toetsenbord, de inhoud van de functie (werktaken) maar ook de werkdruk en werktijden waarmee ze te maken hebben. Uiteraard blijft voorkomen beter dan genezen. Ga aan de slag met onderstaande tips:
1. Laat werkhouding afwisselen
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden (RSI staat voor Repetitive Strain Injury) hoeft het werk niet repeterend te zijn om last te krijgen van arm, nek of schouders. Ook werken in een statische houding (zoals de hele dag in dezelfde houding achter een bureau) kan zorgen voor klachten. Zorg daarom voor voldoende afwisseling in het werk van uw medewerkers. Eenmaal per uur (bij voorkeur elk half uur) bewegen scheelt enorm. Ook voor mensen die wel repeterend werk uitvoeren, bijvoorbeeld aan de lopende band is afwisseling in taken van belang. Geef voorlichting binnen uw organisatie hoe men kan zorgen voor voldoende afwisseling en stimuleer eigen initiatief om klachten te voorkomen.
2.Een goede werkplek
Goed meubilair is belangrijk zoals een in hoogte instelbaar bureau en een bureaustoel met goede armsteunen die verstelbaar zijn. Wordt er veel gewerkt met een beeldscherm dan is het belangrijk dat ook deze op de juiste manier staat ingesteld. Mobiele apparatuur is bedoeld voor mobiel/kort gebruik en dus ongeschikt om langdurig te gebruiken. Zorg dat uw medewerkers de juiste middelen tot hun beschikking hebben, of dat nu is op een vaste werkplek, onderweg of thuis. Faciliteer het juist instellen van de werkplek om uitval te voorkomen.
3.Neem uw medewerkers serieus
Geeft uw medewerker toch aan dat deze klachten ervaart die gerelateerd zijn aan het werk?
Inventariseer welke aanpassingen nodig zijn om het verergeren van de klachten en mogelijk uitval te voorkomen. Ook het stimuleren van meer bewegen en eventueel (bedrijfs)fysiotherapie kan een middel zijn om het verergeren van de klachten te verminderen en idealiter te voorkomen.
4.Balans is belangrijk
Wanneer de werkdruk als hoog wordt ervaren kunnen klachten verergeren. Een gespannen houding. Wees dan ook extra alert op medewerkers die de werkdruk al hoog vinden en stimuleer een goede balans in werkdruk en ontspanning. Met de regelmatige afwisseling van werkhouding en beweging zorgt u dat de kans op klachten vermindert.
Meer weten wat u als bedrijf kunt doen om RSI klachten te voorkomen? Stuur een mail naar info@verhage-vanderlaan.nl of neem contact op via 0186-624764. Wij kunnen u helpen met werkplekonderzoeken, het op de juiste manier instellen van de werkplek maar zeker ook individueel advies op maat.