Wanneer een deskundigenoordeel?
Als werkgever en werknemer het niet eens kunnen worden over het verloop van de re-integratie, kunnen beide partijen een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Om uit die problemen te komen, kan het UWV met een onafhankelijk oordeel en advies komen.
Een deskundigenoordeel wordt alleen aangevraagd voor werknemers die langdurig ziek zijn (geweest). In de basis is de begeleiding en re-integratie een traject tussen werkgever en werknemer, en arbodienst. Maar wat als er een conflict ontstaat of als er een conflict ten grondslag ligt aan de ziekmelding? Dan kan dat betekenen dat het re-integratietraject vastloopt. Als de bedrijfsarts, arbodienst of het re-integratiebedrijf daar niet of onvoldoende in kunnen bemiddelen kan een deskundigenoordeel van het UWV uitkomst bieden.
Houdt er wel rekening mee dat een deskundigenoordeel niet verplicht is en de uitkomst niet bindend. Er bestaat ook geen bezwaarprocedure tegen de uitkomst en het is niet mogelijk een second opinion deskundigenoordeel aan te vragen. Wel kan de rechter oordelen dat werkgever of werknemer een logische stap hebben gemist als het komt tot een ontslagprocedure.
Wat gebeurt er tijdens een deskundigenoordeel?
Een deskundigenoordeel wordt gegeven door een onafhankelijke arts of deskundige van het UWV zelf. Het UWV kijkt daarbij alleen naar de medische kant van de kwestie en doet geen uitspraken over bijvoorbeeld juridische kanten zoals loondoorbetaling bij ziekte. Het deskundigenoordeel is een oordeel over de re-integratie, waarin gekeken wordt naar vaststaande onderdelen:
– Kan de werknemer op een bepaalde datum zijn eigen werk weer volledig doen?
– Heeft de werknemer genoeg gedaan voor zijn re-integratie?
– Is het werk, binnen of buiten het bedrijf, dat de werknemer moet doen passend?
– Heeft de werkgever genoeg gedaan aan de re-integratie van de werknemer?
Er volgt geen advies uit het oordeel en betreft alleen een oordeel over de situatie zoals die op dat moment was. Het is dus goed mogelijk dat na het deskundigenoordeel, maar voordat er een rechter naar kijkt er een nieuwe situatie ontstaat.
Wanneer geen deskundigenoordeel?
Een deskundigenoordeel is niet altijd nodig en soms niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer beide partijen het gewoon met elkaar eens zijn. Er is dan geen reden om zo’n oordeel aan te vragen. Het kan ook zijn dat de werknemer niet wil meewerken aan het onderzoek, of er al via een andere route een oordeel is gegeven, bijvoorbeeld als de werknemer een Ziektewetuitkering krijgt. Ook als het UWV een oordeel moet geven over een periode nadat het dienstverband is afgelopen, tenzij de werkgever eigenrisicodrager is, kan geen deskundigenoordeel worden gegeven.
Wat kun je als werkgever met het deskundigenoordeel?
Het is niet verplicht om het deskundigenoordeel over te nemen, maar dat is wel verstandig. Want als werkgever of werknemer niets met het advies doen, en het conflict blijft bestaan, dan is de kans groot dat het UWV het re-integratieverslag afkeurt. Dit kan ertoe leiden dat de werkgever een loonsanctie krijgt en het loon van de zieke werknemer langer dan twee jaar moet doorbetalen. Ook rechters kijken vaak naar het deskundigenoordeel als het tot een ontslagzaak komt.
Een deskundigenoordeel aanvragen
Als de werknemer een deskundigenoordeel aanvraagt betaalt de werknemer 100 euro. De werkgever betaalt 400 euro, behalve als het deskundigenoordeel nodig is voor een ontslagaanvraag vanwege onvoldoende meewerken aan re-integratie of veelvuldig ziekteverzuim. Dan is het oordeel gratis. Het aanvragen van een deskundigenoordeel kan online met een formulier. Werkgevers en werknemers kunnen over verschillende situaties een deskundigenoordeel aanvragen. Afhankelijk van het oordeel dat wordt gevraagd, zijn één of meerdere documenten vooraf nodig. Denk bijvoorbeeld aan de functiebeschrijving, correspondentie met de bedrijfsarts , probleemanalyse en eventuele bijstellingen, plan van aanpak et cetera. Het UWV is streng, als de werkgever de juiste documenten niet aanlevert wordt geen deskundigenoordeel gegeven.
Is een deskundigenoordeel hetzelfde als een second opinion?
Vroeger werd het deskundigenoordeel ook wel second opinion genoemd, maar sinds de invoering van de nieuwe Arbowet zijn dat twee verschillende dingen. Een second opinion is een advies of beoordeling die de werknemer kan aanvragen bij een andere bedrijfsarts, niet werkzaam voor het UWV. Dat is dus iets anders dan het deskundigenoordeel van het UWV. Een second opinion vervangt ook het deskundigenoordeel niet. Na een second opinion mogen beide partijen nog steeds een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Bron: UWV